top of page

Coaching & Therapie

“Thuis is niet waar je geboren bent, thuis is waar je al je pogingen om te ontsnappen ophouden.”
 
(Naguib Mahfouz)

Werkwijze

In de 1 op 1 sessies (coaching en therapie) werk ik vanuit een holistische visie en lichaamsgericht.

Naast psycho-educatie over hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid en ontwikkelingstrauma, werk ik in de sessies veel met opstellingen en lichaamsgerichte oefeningen (in de praktijkruimte of op de massagetafel als je dat prettig vindt).

Ik gebruik daarbij o.a. inzichten en methoden uit:

  • de Polyvagaal Theorie van Stephen Porges (de neuro-biologische onderbouwing van het belang van lichaamsbewustzijn). Dit is een heel praktische methode; je leert je eigen zenuwstelsel (en dat van anderen) verfijnd en precies lezen en je krijgt inzicht in je triggers, je persoonlijke instinctieve reacties vanuit je autonoom zenuwstelsel bij onveiligheid en je hulpbronnen om jezelf weer te reguleren en weer in een staat van veiligheid en verbinding te komen.

  • NARM (Neuro Affectieve Relatie Model) van Heller

  • Opstellingenwerk: in de sessies werk ik veel met opstellingen van jouw Innerlijke Familie (Arienne Klijn). Dit kan bijvoorbeeld met playmobil-poppetjes, met stoelen of met vloerankers op de grond in de praktijkruimte. Het model geeft snel inzicht in eenvoudige of meer complexe dilemma’s die je innerlijk ervaart (bijv. op het gebied van werk, familie, relaties, opvoeding, vrije tijd…). Het is een ervaringsgerichte methode; je gaat jezelf beter begrijpen en voelen en leert je om de coach en regisseur van je innerlijke delen te worden ;)

  • Delenwerk, innerlijk kindwerk

  • Karakterstructuren (Reich)

  • Lichaamsgerichte psychotherapie en Rebalancing: ik werk zoveel mogelijk lichaamsgericht, omdat mijn ervaring is dat je alleen door te doorvoelen vanuit je lichaam tot een blijvende verschuiving kunt komen in hoe je met jezelf, je lijf en met situaties in de buitenwereld om gaat, veel meer dan via het cognitieve weten alleen. Met alleen woorden kom je nooit bij de onbewuste lagen in je systeem, waar onverwerkte emoties, trauma en oude overtuigingen liggen opgeslagen. Door veel te praten kun je veel verstoppen, maar het lichaam liegt nooit :)

Veiligheid en autonomie in de werkrelatie

In mijn sessies besteed ik zorgvuldig aandacht aan de werkrelatie tussen jou als client en mezelf als coach/therapeut. De basis van elke mogelijke bewustwording en gedragsverandering bij jou heeft voor mij alles te maken met je veilig en op je gemak voelen, zodat je van daaruit naar binnen kunt keren en kunt onderzoeken wat daar in beweging wil komen.

 

Omdat ik zelf zowel het immense verlangen als ook de koudwatervrees ken om werkelijk in beweging te komen, besteed ik zorgvuldig aandacht aan dit subtiele proces dat zich in jou afspeelt en stem ik mijn werkwijze helemaal af op jouw persoonlijke situatie, jouw wensen, jouw tempo. Ik doe dit in een sfeer van veiligheid, vertrouwen en gepaste speelsheid.

 

Jij bepaalt de frequentie van de sessies en in een wat langer traject kijken we regelmatig naar wat er op dat moment nodig is. Sommige mensen hebben genoeg aan een paar gesprekken, anderen hebben liever een wat langer traject. En er zijn mensen die een halfjaarlijkse of jaarlijkse “APK voor de geest” willen. Dit is allemaal mogelijk!

20210329_175702_edited_edited.jpg
Coaching

Als coach bied ik je – in onze snelle 24 uurs samenleving - een plek waar – zonder oordelen - rust en ruimte is om tot jezelf te komen en jezelf te ont-moeten; even alle aandacht voor JOU, een afspraak met jezelf…

 

In mijn praktijk begeleid ik vooral mensen die hoogsensitief en/of hoogbegaafd zijn; ofwel een groot ontwikkelingspotentieel hebben. Vaak is dat potentieel onder invloed van veel factoren versluierd geraakt en zijn hun kwaliteiten wat vervormd. Ze zijn zich steeds minder bewust van wat ze werkelijk willen en wat hun drijfveren zijn en lopen vast.

 

Vaak hebben zij al vele zelfhulpboeken gelezen en herkennen zij zichzelf nooit helemaal in alle info en literatuur over hoogsensitiviteit, HSP, hoogbegaafdheid en burn-out/bore-out.

Je beschikt als sensitief persoon over kwaliteiten die je tot grote hoogten kunnen brengen, maar die – als je je er niet van bewust bent en jezelf niet goed kent– ook een dagelijks spanningsveld kunnen betekenen. In plaats van regie over je leven te ervaren ga je je dan steeds meer speelbal voelen.

 

Door middel van gesprekken, inzicht in jouw drijfveren, lichaamsgerichte oefeningen en opstellingen leer je jezelf beter kennen, leer je leiding geven aan jezelf, jezelf te regisseren en kun je makkelijker keuzes maken in je werk, relaties en je vrije tijd. Keuzes die gebaseerd zijn op jouw waarden, die leiden tot meer ontspanning, plezier en vervulling op alle levensterreinen.

Lees meer:

Image by Jay Castor

Therapie

“The only way out is the way in”

In therapeutische sessies ligt de nadruk op het terugbrengen van de focus naar jezelf, naar het voelen, je grenzen leren voelen, je veiligheid in jezelf hervinden en weer meer verankerd zijn in jezelf. Je leert je pijn herkennen en begrijpen, containen, je leert hoe je in veiligheid nieuw gedrag kunt gaan oefenen en hoe dit alles te integreren in je systeem.

In plaats van reactief en vanuit je overlevingspatronen te handelen, leer je een flexibeler mindset te ontwikkelen, een nieuw arsenaal aan mogelijke reacties en gedragingen.

We gaan samen op zoek naar wat jou triggert, hoe jouw systeem daar vanuit je autonome zenuwstelsel op reageert, welke overlevingsstrategieën jij ontwikkelt hebt en welke hulpbronnen je kunt leren inzetten om je weer veilig en verbonden te voelen, in jezelf en met de buitenwereld.

Je leert jezelf dus reguleren in situaties waar je eerder overweldigd raakte, in paniek, of waar je in een “freeze” ging. Daarbij leer je je lichaam als kompas te gebruiken en ontdek je welke kwaliteiten er óók onder je overlevingspatronen liggen. We gaan deze patronen dus “liefdevol ontmantelen” en niet veroordelen; ze hebben jou immers (vaak al een heel leven) beschermd tegen het voelen van pijn die je als kind niet zou hebben kunnen voelen.

Je leert als het ware om wat vaker “aan de oever van de rivier” te gaan zitten, jezelf oordeelloos gewaar te worden; alles wat je denkt, voelt en ervaart ruimte te geven, zonder het weg te willen hebben.

Bedrijfsinformatie

Kwetsbare Kracht

Herenstraat 32

6701 DL Wageningen

06 - 29 12 39 40

  • LinkedIn
20210329_175702_edited_edited.jpg
bottom of page