top of page

"Als we iets in het kind willen veranderen, moeten we eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is wat beter in onszelf kan worden veranderd".

Carl Gustav Jung, Zwitsers psychiater (1875 - 1961)

Heb je een hoogsensitief en wellicht ook hoogbegaafd kind? Dan telt je kind dubbel zeg ik wel ‘ns. Ben je als ouder zelf ook hoogsensitief of hoogbegaafd? Dan verdriedubbel het maar! En dan heb ik het nog niet over de sterke wil van je kind, of van jouzelf of je partner. Die rekensom durf ik niet eens aan :).

In welke gezinssituatie jij je ook bevindt, het opvoeden van een hoogsensitief, begaafd kind is intens. Zeer intens. Het kan voelen als voortdurend “op eieren lopen”.

Als (hoogsensitieve) ouder sta je voor de uitdaging je hoogsensitieve kind - dat snel overweldigd is door alle prikkels om hem of haar heen - te begeleiden naar volwassenheid. Je kind is daarbij een prachtige en tegelijkertijd soms ook confronterende spiegel, die jou uitnodigt tot bewust ouderschap.
 

Mogelijk twijfel je of jouw kind hoogsensitief is? En misschien wel strong willed? Of ook (hoog)begaafd? Misschien herken je het volgende bij jouw kind:

  • Jouw kind is snel overprikkeld, klaagt vaak over “een vol hoofd”, is vaak druk of juist teruggetrokken….

  • Je kind laat intense emoties zien; boos is héél boos, verdrietig is intens verdrietig…

  • Je kind heeft een sterk gevoel voor eerlijkheid/rechtvaardigheid…

  • Op school de “ideale leerling”, thuis barst geregeld de bom….

  • Je kind gaat met steeds meer tegenzin naar school. Jij hebt als ouder het gevoel dat jouw kind op school niet goed uit de verf komt.

  • Je kind is vaak moe, klaagt over hoofdpijn, buikpijn, heeft last van allergieën, heeft moeite met slapen en eten…

  • Je kind is zeer kritisch (vooral naar zichzelf toe), faalangstig en perfectionistisch

  • Je kind denkt diep na over situaties en gebeurtenissen (overlijden, rechtvaardigheid, wereldproblematiek…)

  • Je kind ziet snel tegen nieuwe onvoorspelbare situaties op (andere juf, schoolreisje/excursie, kinderfeestje, logeren….).

“Your children will become what you are, so be who you want them to be… “

Grote kans dat jouw kind hoogsensitief en wellicht ook hoogbegaafd is.

Uiteindelijk gaat het niet om de naam, het etiketje, de uitslag van een eventuele test. Het gaat er niet om of je jouw kind hoogsensitief of hoogbegaafd kunt noemen. Wat er toe doet is dat jij je kind beter begrijpt in zijn of haar intense gevoeligheid en misschien ook wel enorm sterke wil. En dat je je daarop af kunt stemmen, zodat je weer meer kunt genieten van je kind.

 

Want in elk kind – en zeker in een hooggevoelig kind – schuilt een enorme potentie aan kwaliteiten. Bij een hoogsensitief kind blijven deze kwaliteiten vaak wat langer onder een laagje stof verscholen.

 

Het zaadje dat wil ontkiemen heeft iets meer water en aandacht nodig dan bij een niet-hoogsensitief kind. (En ja, hier krijg je als ouder soms vieze handen van :)).

iStock-614115058-1-1260x840-150x150.jpg

Aanbod voor ouders

Oudercoaching

“Als je als ouder stenen op jouw weg laat liggen, kunnen je kinderen er later over struikelen…”

Vanuit mijn ervaring met onze drie hooggevoelige strong willed zonen (zie over mij) loop ik graag een stukje met je mee op het boeiende pad van opvoeden en begeleiden van een hooggevoelig kind. Ik vind het iedere keer weer prachtig om te zien dat ouders die bij me komen gaan inzien dat opvoeden niet “hard werken” hoeft te zijn en dat het begeleiden van een hooggevoelig kind je ook heel veel vreugde en plezier kan geven!

nguon-goc-va-y-nghia-ngay-gia-dinh-viet-

Ik gebruik in de sessies met ouders het psychologisch model van de Innerlijke Familie van Arienne Klijn. Dit model is een verhelderende en verrassende manier om jezelf als ouder, je kind en de interactie tussen jullie (en eventueel andere gezinsleden) beter te begrijpen. Het geeft je inzichten en biedt direct handvatten om in concrete situaties met je kind dingen anders te gaan doen.

In de begeleiding ga ik altijd uit van de intrinsieke kracht van ouders. Dit is de reden dat kinderen niet mee hoeven te komen tijdens een sessie met (één van) de ouders. Op een diepere laag zijn zij er natuurlijk onlosmakelijk mee verbonden. Immers, alles wat een ouder doet om te groeien in bewustzijn heeft een blijvende positieve uitwerking op het kind.

Visie en tarieven oudercoaching

Wil je meer weten over mijn visie en algemene werkwijze als het gaat om coachen of over mijn tarieven voor ouderscoaching?

Klik hier!

 

Inloopavonden

Wil je graag met andere ouders van hoogsensitieve en (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen uitwisselen? Loop dan eens binnen bij één van de inloopavonden die ik organiseer in mijn sfeervolle praktijk in de Herenstraat.

 

Afwisselend op maandag- en woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur is er gelegenheid te delen, elkaar tips te geven, vragen te stellen of gewoon te luisteren. Het zijn bijzondere ochtenden, waarin met respect en warmte wordt geluisterd naar ieders unieke ervaringen als ouder van een hoogsensitief kind. Van harte welkom!

Data inloopavonden in 2024:

Maandagavond 4 maart en woensdagavond 15 mei 

Meer info zie de Agenda: 

bottom of page