top of page

In mijn coaching-sessies werk ik veel met opstellingen aan de hand van het Schildenmodel van de Innerlijke Familie.

Dit psychologisch model, ontwikkeld door Arienne Klijn, staat voor een verrassende en verrijkende manier van kijken naar jezelf en naar anderen.

De leer is gebaseerd op het Noord-Amerikaanse sjamanisme en de westerse strategische systeemtherapie. Ik heb ontdekt dat het een heel waardevolle benadering is in het coachen van wilskrachtige, hoogsensitieve mensen omdat het vaak in korte tijd dilemma's verheldert. 

Logo-Geregistreerd-In-de-Schilden-van-je

Het werken met de archetypische energie van het mannelijke, het vrouwelijke en het kinderlijke in ieder van ons biedt op een speelse en tegelijkertijd diepgaande manier inzicht in je patronen en geeft je praktische handvatten om dingen in je dagelijks leven concreet anders te gaan aanpakken.

Want daar is het jou immers om te doen: concrete stappen zetten op weg naar meer ontspanning en plezier, meer levendigheid en meer leven zoals JIJ het wilt!

Het “model” gaat ervan uit dat elk mens een innerlijk jongetje, meisje, man en vrouw in zich heeft. Je kunt deze vier “schilden” ook zien als vier gezichten of intelligenties met bijbehorende rollen en houdingen die je als mens kunt aannemen. Ofwel: welke kant van jezelf laat jij vaak zien, welke minder of niet en ben je je daarvan bewust?

Je innerlijk jongetje staat voor je vuur, hij is je ondernemende kant: leergierig, nieuwsgierig, avontuurlijk, spontaan, altijd in voor iets nieuws, speels, creatief en origineel. Het is je eigenheid. Als het goed gaat met je jongetje, merk je dat aan je energie. Je hebt zín in dingen! Wilskrachtige mensen (high sensation seeking, strong willed, temperamentvol, thrill seeking, hoe je het ook noemt…) hebben een sterk innerlijk jongetje dat in hoge mate hecht aan vrijheid en autonomie!

Je innerlijk meisje staat voor je kwetsbare kant; zij is open, vol vertrouwen, zoekt veiligheid en is sterk gericht op harmonie. Je meisje is puur, onschuldig en wil erbij horen, verbinding ervaren. Als je hoogsensitief bent ervaart je innerlijk meisje al haar emoties zeer intens en diep. Als het goed gaat met je meisje en je liefdevol voor haar zorgt, is ze ontspannen en ontvankelijk en kan ze intens genieten!

Je innerlijke man staat voor je denk- en daadkracht. Hij is koersvast, analytisch, resultaatgericht, no nonsens, besluitvaardig, ambitieus, recht voor zijn raap. Dankzij je man krijg je dingen voor elkaar, bereik je wat je wilt en waardevol vindt. Als het goed gaat met jouw innerlijke man ben je tevreden, ervaar je vol-doen-ing en ben je trots op wat je doet!

Je innerlijke vrouw staat voor je vermogen om de werkelijkheid aan te kijken, te dragen en te verteren. Vanuit haar intuïtie/buikgevoel (vaak tot uiting komend in fysieke en zintuiglijke gewaarwordingen) kan zij een situatie op waarde schatten. Je vrouw is ook het domein van je zelfzorg en de zorg voor anderen. Nuchter en met compassie voelt zij aan wat wijs, waardevol en reëel is in elke situatie. Ze is praktisch, procesgericht, heeft oog voor het grotere geheel en wil daar graag aan bijdragen. Als het goed gaat met je vrouw ervaar je rust in jezelf en zit je, letterlijk en figuurlijk, lekker in je vel!

Je innerlijk meisje en jongetje vormen samen je aard. Deze kwaliteiten zijn vanaf jouw geboorte aanwezig (wat nog niet wil zeggen dat ze ruimte kregen). Je innerlijke man en vrouw ontwikkel je gedurende je leven, waarbij je anderen nodig hebt als rolmodellen.

Bij elk uniek mens loopt deze ontwikkeling op een even unieke wijze, afhankelijk van je aard, maar ook van de omgeving waarin je opgroeit, de cultuur en de kansen die je kreeg als kind en jong volwassene.

Hoe meer zicht jij hebt op de diepere drijfveren bij jouw innerlijke familieleden en hoe beter je in staat bent deze te matchen met je concrete gedrag in jouw dagelijks leven, hoe gelukkiger en vitaler je wordt, hoe meer regie en balans je ervaart en hoe makkelijker je een gevoel van zingeving en betekenis kunt ervaren.

Lijkt het jou boeiend om kennis te maken met jouw unieke innerlijke familie?

Of wil je weten hoe je jouw gedrag in je dagelijks leven beter kunt laten matchen met wat jou van binnenuit drijft?  

Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Klik hier voor meer info over coaching en tarieven

 

Voor nieuwsgierige en ongeduldige jongetjes die niet kunnen wachten😊:

lees meer over de Innerlijke Familie of doe een snelle zelftest op: www.innerlijkefamilie.nl

bottom of page